Πρότυπο Προσβασιμότητας Ιστοσελίδων WCAG 2.0

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να έχει κάποιο άτομο ΑΜΕΑ είναι πρωτεύον μέλημα του MyWCAG.gr. Έτσι απ’ τον τομέα μας, προσπαθούμε να συνδράμουμε, δημιουργώντας ιστό-τοπους σύμφωνα με το πρότυπο WCAG 2.0 σχετικά με ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ.

Τι είναι το WCAG 2.0.;

Πρόκειται για το πρότυπο με βάση τις υποδείξεις προσβασιμότητας για τον Παγκόσμιο Ιστό (W3C). Εφόσον μία ιστοσελίδα πληροί τα standards του WCAG 2.0., θεωρείται κατάλληλη για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία που κάνουν αυτή την πρόσβαση εφικτή.

Τι αλλάζει στην ιστοσελίδα μου αν την κάνω σύμφωνα με το WCAG 2.0;

Αυτό είναι ίσως το πρώτο που θα αναρωτηθεί κάποιος που θέλει δημιουργήσει την ιστοσελίδα του με το πρότυπο WCAG 2.0. Η απάντηση είναι απλή. ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Εκείνο που διαμορφώνεται είναι η δομή της. Αυτή γίνεται πιο ιεραρχημένη και απλούστερη, παρέχοντας και τα κατάλληλα μέσα ώστε οι χρήστες να περιηγούνται ευκολότερα. Αυτή η μικρή διαφορά για κάποιον κοινό χρήστη, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σπουδαία για ένα άτομο ΑΜΕΑ.

Γιατί να την κάνω σύμφωνα με αυτό το πρότυπο;

Εκτός απ’ τον βασικό λόγο, που έχει αναφερθεί παραπάνω και δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο μέρος, υπάρχει και το πρακτικό. Δημιουργώντας την σελίδα με WCAG 2.0. σας δίνεται η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης αυτής μέσω ΕΣΠΑ. Αλλά ακόμη και να μην πάρετε ΕΣΠΑ, η χρέωση της εταιρείας μας, στην δημιουργία τέτοιων ιστοσελίδων, είναι τόσο οικονομική και ανταγωνιστική που συμφέρει τον καθένα. Επιπλέον, είναι μία κίνηση που δείχνει και το ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον της εταιρίας σας.

Και αν έχω ήδη ιστοσελίδα; Θα πρέπει να την φτιάξω απ’ την αρχή;

Όχι φυσικά. Εφόσον προϋπάρχει ιστοσελίδα, το μόνο που αναλαμβάνει η εταιρεία μας να κάνει, είναι να την συμμορφώσει στα πλαίσια που ορίζονται ώστε να εξασφαλιστεί το πρότυπο WCAG 2.0 έχοντας παράλληλα εξασφαλισμένο όχι μόνο το ποιοτικό αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα. Μία ιστοσελίδα στα πρότυπα αυτά, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει απ’ τις άλλες δυναμικές ιστοσελίδες της αγοράς. Αντίθετα, έχει επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ανώτερη.

Εφόσον ενδιαφέρεστε ή έχετε κάποια απορία για την δημιουργία ή την συμμόρφωση ήδη υπάρχουσας ιστοσελίδας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το MyWCAG.gr