Ιατρική φροντίδα μέσω… SMS!

«Αποκλειστικό» γιατρό για όλο το 24ωρο μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οι ασθενείς! Οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής, με τη χρήση αισθητήρων, κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξασφαλίζουν συνεχή ιατρική παρακολούθηση και αποδεικνύονται σωτήριες για τους καρδιοπαθείς.

Επιστήμονες του ΑΠΘ έβαλαν σένσορες τελευταίας τεχνολογίας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή με καρδιακή ανεπάρκεια για να τους φροντίζουν εξ αποστάσεως. Αποτέλεσμα, να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές στην υγεία τους, όπως π.χ. το πνευμονικό οίδημα, αλλά και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Επιπλέον, με τους «έξυπνους» αλγόριθμους που ανέπτυξαν οι ερευνητές κατάφεραν όχι μόνο να έχουν τον έλεγχο της υγείας των ασθενών τους, αλλά και να τεστάρουν αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικών υπηρεσιών, οι οποίες χρησιμοποιούν συστήματα τρίτης γενιάς, όπως οι προηγμένοι αισθητήρες, που θα εξελιχθούν στο σύντομο μέλλον σε ευρείας χρήσης αντικείμενα. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες όχι μόνο για ηλικιωμένους, αλλά και για νέους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες ή με ενδείξεις για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως οι παχύσαρκοι. Ειδικά στους καρδιοπαθείς, που αποτελούν δύσκολα περιστατικά, διότι συχνά θεωρούνται μελλοθάνατοι, προσπαθούμε να δώσουμε συνεχή φροντίδα, ώστε να έχουν καλύτερη, πιο ποιοτική ζωή και να γλιτώνουν από δυσάρεστες καταστάσεις που παρουσιάζονται κάθε λίγο και τους αναγκάζουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο», εξηγεί στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Νίκος Μαγκλαβέρας.

Με εξελιγμένους αισθητήρες

Στο Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει συστήματα τηλεϊατρικής, με τα οποία οι ασθενείς παίρνουν την υγεία τους στα χέρια τους και οι γιατροί έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα για την κατάστασή τους. «Ο ασθενής αρκεί να φορά επάνω του αισθητήρες, οι οποίοι μπαίνουν ασύρματα, καταγράφουν σε 24ωρη βάση διάφορες παραμέτρους και σήματα και επικοινωνούν με το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή του γιατρού. Ακόμη και αν βρίσκεται στην εργασία του ή σε διακοπές, μπορεί να τηλεφωνεί στο γιατρό ή να του στέλνει μήνυμα στο κινητό. Από την πλευρά του, ο γιατρός σε μια οθόνη υπολογιστή βλέπει το καρδιογράφημα, την κίνηση, την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό… Παρακολουθεί την πίεση, το βάρος του ασθενή κ.ο.κ., οπότε ξέρει, για παράδειγμα, αν και πότε πρέπει να λάβει κάποια μέτρα, όπως να αλλάξει τη διουρητική αγωγή. Επιπλέον, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα ακόμη και από το σπίτι του να έχει μπροστά του τα στοιχεία της πρόγνωσης και να παρακολουθεί τον ασθενή μέρα – νύχτα, οπουδήποτε και αν αυτός διαμένει», τονίζει ο κ. Μαγκλαβέρας.

Εγκαιρη παρέμβαση

Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής, όπως διευκρινίζει, μπορούν να προλάβουν ακόμη και την εισαγωγή στη ΜΕΘ, όπου το κόστος της νοσηλείας φτάνει και τα 10.000 ευρώ την ημέρα. «Ακόμη και αν ένας ασθενής έχει υπέρταση, διαβήτη, αρρυθμίες, μέσω bluetooth ή Ιντερνετ ο γιατρός μπορεί να βλέπει τα δεδομένα και να παρεμβαίνει για το καλό του ασθενή. Επίσης, το σύστημα βοηθά όσους δεν παίρνουν τα φάρμακά τους τη σωστή ώρα να γίνονται συνεπείς και να ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή τους», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Αν και οι σένσορες κοστίζουν 500-700 ευρώ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε 2-3 χρόνια η τιμή τους θα «πέσει» στα 250 ευρώ και θα γίνουν εμπορικό προϊόν προσβάσιμο σε όλο και περισσότερους πολίτες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και διάσημοι οίκοι ένδυσης ετοιμάζονται να λανσάρουν τις ειδικές θήκες για αισθητήρες που θα προσαρμόζονται στα ρούχα των ασθενών.

Οι τηλεϊατρικές υπηρεσίες σχεδιάστηκαν και δοκιμάζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Heart cycle», στο οποίο οι Ελληνες επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη συνεργάζονται με συναδέλφους τους από Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία.

«Στη χώρα μας κάναμε δοκιμές και συνεχίζεται η ανάλυση και η μελέτη των σημάτων που καταγράφονται, ώστε να βγάλουμε και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα», ανέφερε η Ιωάννα Χουβαρδά, διδάκτωρ Ιατρικής Πληροφορικής στο ΑΠΘ.

Δεν το γνώριζαν…

Βασισμένοι στην ίδια ιδέα, οι επιστήμονες του εργαστηρίου έχουν εφαρμόσει τις πρωτοποριακές υπηρεσίες τους πιλοτικά σε 650 ηλικιωμένους Θεσσαλονικείς, σε συνεργασία με τρία ΚΑΠΗ. Οι ηλικιωμένοι για μια φορά το μήνα φορούσαν τον αισθητήρα και οι γιατροί τούς παρακολουθούσαν μέσω μετρήσεων, όπως της γλυκόζης στο αίμα. Τα αποτελέσματα ήταν ευεργετικά, αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το 33% αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας -κυρίως καρδιολογικό, διαβητολογικό ή αναπνευστικό- χωρίς να το γνωρίζει! «Είναι θετικό ότι η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται για τη συνέχιση του προγράμματος, δυστυχώς όμως αυτό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της. Το κόστος πάντως δεν θα ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ το χρόνο και δεν συγκρίνεται με τις ζωές που θα σώζονταν», τονίζει ο κ. Μαγκλαβέρας.

Η τεχνολογία αιχμής… made in Thessaloniki που κατάφεραν να αναπτύξουν στο ΑΠΘ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να συνδεθεί με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». «Με τις τηλεϊατρικές υπηρεσίες θα γίνονταν λιγότερες επισκέψεις στα σπίτια ηλικιωμένων αλλά και κλήσεις για βοήθεια προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εχω υποβάλει την πρόταση στο υπουργείο Υγείας, αλλά δυστυχώς δεν τους απασχολεί. Οι τηλεϊατρικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικές αλλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τις συνταγογραφούν, σε αντίθεση με ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Ιλινόις όπου τέτοιες υπηρεσίες καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε ο κ. Μαγκλαβέρας.

Πηγή: agelioforos.gr