Η Βουλγαρία Σήμερα

Λόγω του όλο και πιο έντονου ενδιαφέροντος για Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία, παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της χώρας.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων και ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται περίπου στα 8.427.000, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Σόφια, με περίπου 1.100.000 κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι η βουλγαρική, αν και στον χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων χρησιμοποιείται η αγγλική.

Το πολίτευμα

Το πολίτευμα της χώρας είναι η κοινοβουλευτική προεδρική δημοκρατία. Τη νομοθετική εξουσία ασκεί η 240μελής Βουλή, τα μέλη της οποίας εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια με γενικές εκλογές. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια με γενικές εκλογές. Σημαντικότερες πολιτικές ομάδες είναι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (πρώην Κομουνιστικό), η κεντροδεξιά Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά το 1990.

Το Νόμισμα

Το βασικό νόμισμα είναι το βουλγαρικό λεβ (GNB), το οποίο έχει δεσμευτεί στο ευρώ με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία 1€ = 1.95583 GNB. Μπορείτε τώρα και εσείς να κάνετε ένα άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Βουλγαρία.

Οικονομικές και πολιτικές προδιαγραφές

Το 2007 η Βουλγαρία έγινε μαζί με την Ρουμανία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η νομοθεσία της Βουλγαρίας μεταβάλλεται σύμφωνα με τη νομοθεσία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βουλγαρία έχει έναν από τους πιο φιλελεύθερους νόμους σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην περιοχή. Δεν επιβάλλει περιορισμούς για τη μεταφορά των κερδών και άλλων αμοιβών ή για τον επαναπατρισμό του επενδυμένου κεφαλαίου.

Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις

Η Βουλγαρία είναι µια χώρα που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ελληνική εξωτερική πολιτική λόγω των πολλών κοινών πολιτικών και οικονοµικών συµφερόντων των δύο χωρών τα οποία πολλαπλασιάστηκαν ιδιαιτέρως µετά την πτώση του κοµµουνισµού το 1989 και την επακόλουθη στροφή της Βουλγαρίας προς τη ∆ύση. Η επιδίωξη τους για σταθεροποίηση των βαλκανίων, τα υψηλά ποσά των εµπορικών συναλλαγών Ελλάδας – Βουλγαρίας και το µέγεθος των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στη βουλγαρική αγορά είναι οι βασικοί οικονοµικοί και πολιτικοί άξονες που θεµελιώνουν τη στενή ελληνοβουλγαρική σχέση.